teisipäev, 18. juuni 2013

Käsmu laagri info ja ajakava

Head laagerdajad!
Traditsiooniliselt mõned näpunäited ja soovitused enne laagrit.
Neile, kel Käsmu sõit esmakordselt käsil:
Lainela Puhkeküla täpne aadress: Neeme tee 70, Käsmu, Vihula vald, Lääne-Virumaa.
Kodulehelt saab uurida kohalesõidu hõlbustamiseks kaarti: http://www.lainela.ee/index.php?page=106

Allpool on väike meelespea laagrisse tulijatele, lisas laagri  päevakava  lühivariant, kirja lõpus on kavale paar  kommentaari. Läbirääkimised on veel pooleli Ilmajaamaga. Ei ole meile sobivas ilmas kokku leppida saanud, ikka tahetakse laagriajaks vihma ka planeerida. Seetõttu on soojad villasokid ja vihmakeebid absoluutselt vajalikud asjad teie varustuses!
Aga ka öeldakse - pole halba ilma, on valesti valitud riietus.
Laagri programmijuht on meie hea tuttav eelmistest aastatest Samuel Golomb.

1. Laagri avame 14.00, kohalejõudmine ja majutumine toimub enne seda, 12.00-14.00. Peale avamist on kohe kella kolmest lõuna.

2. Sel aastal on meil rahvusvaheline laager – Invalidiliittost liitub meiega 7-liikmeline seltskond. Suvepäevadel saavad kokku sõbrad Pärnumaa, Viljandimaa, Võru Ratastooliklubi, Saue, Tartu, Tõrva, Valga, Lääne-Harjumaa, Ida-Harjumaa, Järva, Tallinna, Tapa, Saaremaa, Rakvere ühingutest ja Tallinna ISÜst. Koos korraldustiimi, vabatahtlike ja külalistega on meid laagris supil ca 180 inimest. 
Kõige suurema peavalu valmistas meile puhkeküla ise, sest meie laagriajaks ei saanud valmis maja nr 6 remont. Tegemist on ratastoolikasutajate majaga, mistõttu sel aastal tuleb arvestada, et päris kõikide soovidega tubadesse paigutamisel ei saanud arvestada. Meie pika-ajaline majutusspetsialist Hedi koos Triinuga andsid endast parima, kõik ratastoolikasutajad on paigutatud ligipääsetavatesse tubadesse.

3. Täname kõiki ühinguid, selle aasta maksedistsipliin on olnud suurepärane! Oleme saanud ära teha kõik vajalikud ettemaksud. Meie audiitor võib rahul olla, maksmine toimus kenasti arvete alusel, nagu see on raamatupidamislikult korrektne.

4. Käisime Evely, Hedi ja Triinuga juunikuu algul Käsmus, kus vaatasime kõik ruumid üle. Valmis on saanud nn Ninakse maja, mis eelmisel aastal oli remondis. See on püütud teha invamajaks, aga … no näete ise, kui laagris olete. Ei hakka siin ohkima … Tore uudis on see, et vanast katlamajast on ümberehituse käigus saanud igati nett konverentsikeskus, kus leiavad aset näiteks meie töötoad.
5. Sõidame vabatahtlikega kohale juba esmaspäeva õhtul, et majad, kus ahjud olemas, soojaks kütta. Vajadusel kordame operatsiooni ka hiljem. Küttepuid piisab. Kindlasti võtke kaasa lisatekk ja villased sokid. Kohapeal üle kahe teki pole anda. Radiaatorid ja puhurid on keelatud, sest elektrisüsteem ei peaks koormust vastu. Voodipesu ja väikesed käterätid on olemas. SOOJAD RIIDED ja VIHMAKEEBID KAASA!

6. Kuum vesi on majades ööpäevaselt. Kolmapäeva õhtul on saun, võtame kaasa pandused ja olen kindel, et sauna pääsevad kõik soovijad. Särtsuvast leilisaunast on liig unistada, aga korraliku sooja peaks kätte saama. Ratastooliga pääseb ka leiliruumi.

9. Ka sel aastal on hommikusöök oma kaasavõetud moonakotist. Prae tellisime ainult saabumispäevaks, teisel ja kolmandal päeval on tummine lõunasupp magustoiduga.  Laagri ajal teenindab meid ka kohalik baar, kust saab osta baarihinnaga lisa. Uudiseks – baaris saab sellest aastast maksta ka kaardiga. Kogenud, nagu te olete, on teil kaasas ka kindlasti traditsiooniliselt oma moonakott hea-paremaga. Köökides on elektripliidid ja külmkapid. Korralikke kohvikanne küll igas köögis ei märganud, nii et võtke kambapeale hommikukohvi tegemiseks veekeetja kaasa. Kahel õhtul grillime vorste, korraldajate poolt on kõigile vorstid, lastele viinerid, leib-sai, morsijook, grillikaste ja salatid. Süsi ja süütevedelik on meil juba varutud.

10. NB! VÄGA-VÄGA OLULINE: igal laagrilisel, kel on tõsisemaid terviseprobleeme, peab olema oma usaldusisik, kes tal silma peal hoiab. Ka oma spetsiifilised rohud peavad olema kaasas ja rohtude asukoht usaldusisikul teada, et vajadusel abi osutada. See eluline asi kipub ikka meelest minema!

11. Esmaabivahendid on laagri kontoris ööpäevaringselt olemas. Ka meil on esmaabipakid kaasas. Laagris on ka medõde, vabatahtlik  Lili, kes vajadusel plaasterdab ja haigetsaanud kohale peale puhub. Lili on elukutselt arst, nii et oleme heades kätes.
Kui miski jäi segaseks ja tahab üleküsimist, helistage julgesti 6720223; Auli 5293144; Evely 5019369

Rõõmsa kohtumiseni, tervitavad korraldustiimi nimel

Auli, Evely, Hedi, Annika
TEISIPÄEV 18.06.2013  Kommentaarid punasega
12.00 - 14.00       Saabumine, majutus
14.00 – 15.00      Suvepäevade avamine
15.00 - 16.00       Lõuna
16.00 – 17.00       Üks pilt ütleb rohkem kui sada sõna … Liikumisvabadusest Hispaanias, Inglismaal, Lätis,  Leedus, Eestis  (Jüri Järve) Jüri annab ülevaate Grundtvigi projekti raames kogetust, palju pildimaterjali põnevatest kohtadest.
16.00                   Algab loteriipiletite müük Nagu tavaliselt, 1. päeval müüme ja teisel-kolmandal jagame võitusid.
16.00 – 17.00      Sportlik tegevus erinevatel platsidel
17.00 – 17.30       Kõhutantsust  näitemänguni - esinevad „Valgamaa Vaprad“
17.30 – 19.30      Töötoad 1. Nahakunst (Larissa Kaljurand)
                                           2. Liivakaartide valmistamine (Anu Jonuks)
                                           3. Salvrätitehnika (Anu Jonuks)
                                           4. Pudelitest saavad vaasid (Liilia Jakovleva)
                                           5. Tekstiilile trükkimine (Liia Lumilaid)
18.30 – 19.00      Vestlusringis on kunstnik Valli Lember-Bogatkina Proua Valli paneb üles ka väikese näituse. Toimub kunstniku abil „pildi sisse minek“.
18.30 – 19.30      Kogemusnõustamine -  kellele ja miks? (Margit Rosental) Nõu saab küsida nii individuaalselt kui grupiviisiliselt  Händikäpa                  kogemusnõustajatelt elulistes teemadel: toetatavate teenuste taotlemine ja kasutamine, sotsiaaltoetuste taotlemine, sotsiaalne iseseisvumine,                                          hariduse ja tööturuteenuste kättesaadavus, ligipääsetavus avalikes huvides töötavates ettevõtetes, ja paljudes muudes erivajadust puudutavad küsimustes.
19.00 - 19.30       Saue-Keila invataidlus „Lapsemeelne-hingekeelne“
                            Tapa LIÜ „Kübaramoorid“
19.30                   Grillime endale õhtusöögi Arvestades ilmajaama hirmutamisest vihmaga, võtame kohad sisse söökla saalis ja laseme end vabatahtlikel                                         ümmardada.
20.00                    Tantsuõhtu.  Algab tulevastele Tantsulõvidele silma pealepanek
                            Tantsuõhtu vahepalad - Tapa LIÜ „Kübaramoorid“
24.00                   Öörahu väsinutele
KOLMAPÄEV, 19.06.2013
08.30                   Ühine ülesärkamine  liigutamisega (Anu Jonuks) No meile pole see kellaaeg ju ometigi probleemiks!?
10.00                   Algab loteriivõitude jagamine Toimub jooksvalt kahel päeval nii kaua, kuni kõik, mis ette nähtud, on kätte saadud. Puudub vajadus       sabatamiseks!
10.30 – 13.30      Puhallustikka (puhumisega noolemäng) Invalidiliitto – ELIL Invalidiliitto tiim toob kaasa noolemängu, mis toimub puhumisega.                                See annab võimaluse osalemiseks ka neile, kel käed ei taha sõna kuulata. Tutvu selle Invalidiliittos väga populaarse mänguga (isegi koduka on nad teinud!)      aadressilt www.puhallustikka.fi  Meie 3 paremat pääsevad Invalidiliito kulu ja kirjadega novembris Tamperesse lõppvõistlustele! Originaaltekst:                            „Kolme parasta pääsee MM-kilpailujen loppukilpailuun marraskuussa Tamperelle. Invalidiliitto maksaa heidän matkan Suomeen.“ Vaim valmis panna!
10.30 - 14.00       Erinevad sportlikud tegevused tulemusele      
11.00                    Tasakaalusõiduk i esitlus (Sven Reemet ja Sveni abi Triin) Avatud on tehniline esmaabi. Saab diagnoosida oma abi-vahendi tehnilist          korrasolekut ja küsida nõu (Sven Reemet)
12.00                    Töötubades valminud taiestest näituse avamine
12.00 – 13.00       Eestlased Ugandas  (Siisi Saetalu, MTÜ Mondo)  Siisi räägib, kuidas 2012 aastal avati eestlaste annetuste toel Uganda pealinnas Kampalas                kohvik, mis pakub tööd erivajadusega inimestele. Kohvikus töötab täna seitse erivajadusega noort ning lisaks toetav meeskond.                                 Siisil on kaasas teemakohane 10-minutiline film ja palju muud huvitavat materjali. Huvitav, kas selline kohvik Eestis ka töötaks?
                            Kohvikuprojekti kohta lisainfo http://muudamaailma.ee/programmi-info/ugandakohvik/
12.00 -  14.00       Nõustamistoad (kogemusnõustamine, abivahendite korrashoid)
12.00 -  14.00      Mängud lastele ja lastega
14.00 – 15.00      Lõuna
15.00 – 17.00       Külas on ajaloolane Mart Laar  Mart Laar on mitmetises rollis: ajaloolane, poliitik, Eesti Panga nõukogu esimees …                                                         Tõotab huvitav vestlusring tulla …
15.00 – 17.00       Mängud lastele ja lastega                      
17.00 – 18.00      Austraaliasse seiklema – see on imelihtne (Vahur Lumilaid) Liia ja Heiki poeg Vahur võttis peale kooli ette maailmaretke,                                             mis ei piirdunud ainult Austraaliaga … Huvitavamad jutud ja slaidid on Vahuril kaasa võetud!  
18.00 – 19.00      Viktoriin.  Traditsiooniliselt küsimused Jürilt Saaremaalt. Palusin Jüril saata küsimused, mis ei nõua doktorikraadi! Lubas vähemalt…
19.30 -                 Grillime endale õhtusöögi
20.00 -                 Tantsuõhtu ansambliga „Ajaratas …“   Vaheaegadel:
Viktoriini vastused
Pärnumaa IÜ  etteaste
Ühislaulmine   
18.00–19.00                  Saun naistele 
19.00-20.00                  Saun meestele
20.00-21.00                  Segasaun
24.00 -                 Öörahu väsinutele      

NELJAPÄEV, 20.06.2013
          - 11.00       Laagri kokkupanek
11.00 - 12.00       Suvepäevade lõpetamine. Tänukirjad ja auhinnad.
Lipu langetamine – pr Käsmu 2013 ja hr Kivirand 2013 austamine
12.00 - 13.00       Lõunasupp
13.00                   Turvalist kojusõitu!  Kohtumiseni 2014. aastal!

  EESTI INVASPORDI LIIDU B O W L I N G U MEISTRIVÕISTLUSED ÜKSIKMÄNGUS AEG JA KOHT Tallinna osavõistlus toimub laupäeval, 27.aprill 2...